Welke energieleveranciers zijn er?

In Nederland zijn er meer dan 40 verschillende energieleveranciers actief. Er zijn energiebedrijven die enkel stroom leveren, maar geen stroom opwekken. Deze leveranciers kopen stroom in bij energieproducenten in binnen- en buitenland. Aan de andere kant zijn er ook een aantal energieleveranciers die zelf producent zijn en dus energiecentrales en windmolenparken in bezit hebben. Dit zijn over het algemeen de grote energiebedrijven die in Nederland actief zijn, zoals Essent, Nuon, Eneco, E.ON en Engie (voorheen GDF Suez).

Lees ook: informatie en klantbeoordelingen van energieleveranciers

Infographic

In de onderstaande infographic vindt u een overzicht van de energieleveranciers in Nederland*.

(Klik op de afbeelding voor een vergroting)

Energieleveranciers-werkzaam-in-Nederland

*Energieleverancier Greenchoice is voor 30 procent in handen van Eneco en voor 70 procent van Energie Concurrent.

Echt groene leveranciers

De onderstaande leveranciers leveren enkel groen stroom (vooral windenergie en biomassa) waarvan het overgrote deel in Nederland wordt geproduceerd. Deze energieleveranciers worden door WISE Nederland geclassificeerd als écht groene energieleveranciers, omdat zij het opwekken en leveren van duurzame energie in Nederland stimuleren.

 • DE Unie
 • Qurrent
 • PureEnergie
 • Vandebron
 • Greenchoice

Leveranciers sjoemelstroom

Een aantal leveranciers in Nederland leveren tevens enkel groene stroom, maar maken daarvoor gebruik van buitenlandse energiebronnen. Deze stroom wordt (vooral) in het buitenland ingekocht met behulp van groene certificaten van oorsprong (GvO’s), bijvoorbeeld bij waterkrachtcentrales in Scandinavië. WISENederland classificeert deze energiebedrijven als leveranciers van sjoemelstroom. Er gaat namelijk geen prikkel uit om meer duurzame energie in Nederland te produceren.

 • Budget Energie
 • MAIN Energie
 • Nederlandse Energie Maatschappij (NLE)
 • Oxxio
 • Qwint
 • United Consumers
 • Woonenergie
 • Van Helder (levert op verzoek ook groene energie van Nederlandse windmolens)

Energieleveranciers grijze stroom

Veel van de overige energieleveranciers leveren grotendeels grijze stroom middels kolen, gas en/of kernenergie. Volgens WISENederland behoren Essent, Atoomstroom, NUON, DGB en SEPA Green tot de grootste vervuilers in Nederland.

Productie groene stroom

De meeste energieleveranciers, met name de grote energiebedrijven, leveren vooral grijze stroom. Dat wil echter niet perse betekenen dat deze leveranciers geen groene stroom leveren of niet investeren in duurzame energie.

De transitie naar duurzame energie neemt nu eenmaal veel tijd in beslag. Leveranciers met veel klanten kunnen niet gemakkelijk de overstap maken naar volledig groene stroom. Zeker niet naar groene stroom die enkel in Nederland wordt opgewekt. Daarvoor is de capaciteit te beperkt. Door veel energiebedrijven wordt er wel geïnvesteerd in duurzame energiebronnen, met name windmolenparken.

In de onderstaande tabel kan men teruglezen hoeveel duurzame windstroom de verschillende Nederlandse energieleveranciers opwekken en hoeveel capaciteit in aanbouw is.

Producent Productie windenergie (in MW) met behulp van investeringen Capaciteit in aanbouw
Pure Energie 41 32
Qurrent 0 12
HVC 18 60
Greenchoice 24 0
Eneco 340 140
Engie/Electrabel 2200 460
E.on 1200 210
Delta 58 0
Vattenfall 450 350
RWE/Essent 600 600

Laatst bijgewerkt op: 25 april 2017

Was deze informatie nuttig?

94% vond het overzicht 'Welke energieleveranciers zijn er?' nuttig (gebaseerd op 33 beoordelingen)